Właściwości oleju z wątroby rekina

Oleje rybne to jedne z najczęściej stosowanych preparatów dla wzmocnienia odporności. Ze względu na ich pochodzenie wyróżnia się olej z wątroby rekina oraz olej z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Choć te dwa produkty wciąż bywają ze sobą mylone, to posiadają odmienne właściwości i cechy, o których warto wiedzieć przed przystąpieniem do kuracji.

Różnica między tranem z wątroby rekina a tranem z dorsza

Choć oba oleje rybne wykazują dużą skuteczność we wzmacnianiu odporności, to istnieją między nimi pewne różnice, o których warto wiedzieć przed udaniem się do apteki. Najważniejszą różnicą jest pochodzenie oleju, czyli gatunek ryby, z którego został on pozyskany. Na rynku dostępne są oleje z wątroby ryb z rodziny dorszowatych oraz oleje z wątroby rekina grenlandzkiego lub tasmańskiego (na przykład Ecomer Odporność https://www.apteka-melissa.pl/produkt/ecomer-odpornosc-120-kaps,2994.html), pozyskany od rekina grenlandzkiego.

Oba oleje są bogate w witaminy A i D, których nadmiar w organizmie może być szkodliwy dla zdrowia, dlatego nie należy stosować ich jednocześnie. Oba są również źródłem kwasów omega-3, jednak tran z dorsza zawiera ich więcej. Z punktu widzenia profilaktyki lub wsparcia kuracji nowotworowej oraz chorób naczyniowych, istotną przewagę ma olej z wątroby rekina, który zawiera alkoksyglicerole i skwalen. Ten pierwszy jest lipidem estrowym, który naturalnie występuje w mleku matki karmiącej i w układzie krwiotwórczym człowieka. Natomiast skwalen, który stanowi około 70% składu oleju z rekina tasmańskiego i grenlandzkiego jest lipidem, który występuje w płaszczu lipidowym skóry człowieka i nie ma możliwości uzyskania go syntetycznie.

Właściwości oleju z wątroby rekina

Z uwagi na występowanie witamin i kwasów omega-3, zarówno olej z dorsza, jak i z rekina, są skutecznymi preparatami w budowaniu odporności. Korzystnie wpływają na układ krążenia, redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Jednak obecność alkoksygliceroli i skwalenu w oleju z wątroby rekina grenlandzkiego i tasmańskiego, stanowi jego istotną przewagę w profilaktyce nowotworowej i chorób naczyniowych. Alkoksyglicerole nasilają stres oksydacyjny, który jest naturalnym mechanizmem obronnym i niszczy wrogie komórki nowotworowe i bakteryjne. Aktywuje również makrofagi, które są odpowiedzialne za usuwanie szkodliwych elementów z organizmu.

Natomiast skwalen jest substancją wykazującą silne właściwości regenerujące i wzmacniające odporność. Ponadto pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Dlatego przed dokonaniem wyboru najlepszego preparatu, warto przeanalizować własne potrzeby i oczekiwania. Zarówno olej z dorsza, jak i z rekina, wykazuje dużą skuteczność w budowaniu odporności, jednak z uwagi na bogatszy skład, tran z wątroby rekina jest również cennym elementem profilaktyki nowotworowej i chorób naczyniowych.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *