Serwatka w menu i kosmetyce

Serwatka, co to jest?

Serwatka jest klarowną cieczą powstałą i pozostającą po całkowitym ścięciu się mleka krowiego. Może ona stanowić nawet 60% suchej masy mleka. Serwatka jest odpadem powstałym podczas produkcji sera i kazeiny. Na jedną część pozyskanego sera przypada 10 części serwatki. Serwatkę wykorzystuje się jako surowiec w produkcji laktozy i odżywek białkowych tak popularnych wśród sportowców.

W trakcie produkcji serów podpuszczkowych i dojrzewających pozostała serwatka ma odczyn słodki, natomiast przy produkcji twarogów kwaśny. Można również je mieszać. Serwatkę wykorzystywano niegdyś, a teraz wraca ponownie do łask, jako środek kosmetyczno-leczniczy, w dalszym ciągu stosuje się ją przy oparzeniach, jako domowy środek na nadmiar słońca. Serwatkę wykorzystuje się również w przemyśle spożywczym do produkcji napojów mlecznych.

Właściwości zdrowotne serwatki

Jednak serwatka cały czas jest jeszcze niedoceniana, wykorzystywana przede wszystkim jako pokarm dla zwierząt. Tymczasem może ona stanowić skarb dla urody i zdrowia jednocześnie. Picie serwatki wpływa korzystnie na cały układ trawienny. Zawarta w niej laktoza wzmacnia system immunologiczny człowieka, dlatego jest naturalnym sposobem wytwarzającym odporność. Zawiera witaminę B1, B12, B2, B6, a także biotynę i kwas pantotenowy.

Ponadto serwatka zawiera wiele różnorodnych składników mineralnych: fosfor, wapń, sód i jod. Pomaga ustabilizować w organizmie poziom cukru, wzmacnia błonę śluzową żołądka, posiada właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne, wspomaga również proces leczenia nadciśnienia tętniczego.

Serwatka w kosmetyce

O właściwościach kosmetycznych serwatki wiedziały już nasze babcie wykorzystując ją do przemywania twarzy. Miała ona rozjaśniać cerę, uczynić ją promienną i redukować piegi. Dzisiaj serwatka ponownie wraca do łask jako produkt kosmetyczny. Składniki białka serwatki o niewielkiej masie cząsteczkowej mają zdolność wnikania do głębokich warstw skóry, dzięki czemu poprawiają jej wygląd.

Pozostałe składniki o zwiększonej masie cząsteczkowej pozostają na powierzchni skóry tworząc filtr chroniący skórę przed nadmierną utratą wilgoci. Bo właśnie odpowiednie nawilżanie skóry odpowiada za jej młody wygląd.

 

Polscy naukowcy opracowali wersję serwatki kosmetycznej, prace trwają. Ekologiczna serwatka będzie miała postać kremu lub żelu zachowując wszystkie je walory zdrowotne. Serwatka kosmetyczna będzie nie tylko odżywiała skórę twarzy, ale przede wszystkim ją nawilżała w sposób umożliwiający zatrzymanie wilgoci w skórze.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *