Salmonella – kilka słów o zatruciu

Nieświeże lub źle umyte mięso z kurczaka, jaja kurze, rozmrożone i ponownie zamrożone lody czy szereg innych, źle przygotowanych potraw – przez takie sytuacje można nabawić się zatrucia pokarmowego spowodowanego Salmonellą. Zatrucie pokarmowe Salmonellą z powodu błahe, może doprowadzić do szeregu niebezpiecznych powikłań – chorób narządów wewnętrznych czy stawów.

Salmonella to bakterie z grupy Salmonella enterica, nazywane także inaczej pałeczkami paraduru, które powodują silne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Objawy zatrucia salmonellą

Objawy świadczące o zatruciu salmonellą mogą pojawić się już osiem godzin po spożyciu zakażonego posiłku, jednak najczęściej objawy pojawiają się w czasie 18-24 godzin. Do najczęstszych objawów należą:

Salmonella – jak leczyć?

Leczenie zatrucia salmonellą opiera się zazwyczaj na leczeniu objawowym i niedopuszczeniu do odwodnienia organizmu. Zaleca się częste nawadnianie organizmu oraz stosowanie lekkostrawnej diety. Warto także zastosować węgiel leczniczy w dawce od dziesięciu do dwunastu tabletek, które rozpuszcza się w 1/2 szklanki wody aż do ustąpienia objawów, potem sześć rozpuszczonych tabletek co cztery godziny. Można także zastosować preparat Smecta. Jeśli objawy nie ustępują należy skontaktować się z lekarzem, który może przepisać antybiotyk lub w cięższych przypadkach skierować do szpitala.

Warto podkreślić, że zatrucie salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, u których może bardzo szybko dość do odwodnienia. Dlatego też, w przypadku  stwierdzenia zatrucia salmonellą u dzieci, warto zawsze skonsultować to z lekarzem. Warto także zachować szczególną ostrożność w przypadku osób z obniżoną odpornością – należy wtedy zastosować leczenie antybiotykiem, gdyż zakażenie salmonellą może doprowadzić do poważnych powikłań m.in. sepsy.

Czy można uchronić się przed zatruciem salmonellą?

Zatrucie pokarmowe może zdarzyć się bez względu na wszelkie środki bezpieczeństwa i higieny. Jest jednak kilka podstawowych zasad, które mogą nam pozwolić ustrzec się lub przynajmniej zminimalizować ryzyko zatrucia salmonellą. Do najbardziej podstawowych należą:

  • Rozmrożonych produktów nie należy zamrażać ponownie
  • Unikanie potraw z surowego miejsca lub spożywanie ich tylko ze sprawdzonego źródła
  • Niekupowanie mięsa niewiadomego pochodzenia
  • Trzymanie mięsa surowego w bezpiecznej odległości od produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia
  • Niejedzenie lodów czy deserów lodowych, które nie były odpowiednio zmrożone lub były wcześniej rozmrożone i ponownie zamrożone
  • Niejedzenie potraw niedosmażonych, niedogotowanych – wysoka temperatura podczas obróbki cieplnej niszczy bakterie salmonelli
  • Mycie rąk po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowywaniem posiłków
  • Niespożywanie posiłków w miejscach nieznanych lub niecieszących się dobrą renomą

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *