Poznaj działanie żurawiny

Żurawina jest to wyjątkowa roślina, która posiada bardzo smaczne oraz niezwykle zdrowe owoce. Żurawina, zwłaszcza suszona, charakteryzuje się ciekawym, bardzo słodkim smakiem. W wielu potrawach może ona zastępować na przykład cukier. Żurawina posiada piękny, czerwony kolor swoich owoców. Charakteryzują się one wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi na organizm ludzki. Wyżej wymieniona roślina, jaką jest żurawina, słynie z następujących właściwości zdrowotnych:

  • charakteryzuje się właściwościami aseptycznymi,
  • posiada witaminy z grupy: A, C oraz B,
  • chroni wątrobę,
  • zapobiega zakrzepom,
  • obniża cukier we krwi,
  • ogranicza rozwój płytki nazębnej,
  • wzmaga siłę mięśnia skurczu sercowego.

Żurawina w kulinarii

Żurawina jest wspaniałym owocem, który można poddawać wielu obróbkom termicznym, a mimo to, utrzymuje ona swój piękny, wyjątkowy smak. Żurawina może być rewelacyjnym dodatkiem między innymi do śniadaniowej owsianki. Można do takiego dania wrzucić jeszcze inne owoce. Żurawina może stanowić również rewelacyjny dodatek do dań typowo mięsnych. Kacza z sosem z żurawiny smakuje bardzo dobrze, podobnie zresztą jak i schab. Żurawina może być również podstawowym składnikiem przetworów, takich jak dżem, powidła albo konfitura. Również wspaniale smakuje góralski oscypek podawany w towarzystwie żurawiny. Żurawina może być bazą sosów. Z powodzeniem, można ją również dodawać na przykład do herbatki, soku albo do pysznego, domowego ciasta. Przepisów z udziałem żurawiny jest naprawdę wiele, z tego względu można ją dowolnie dodawać do wielu różnych potraw.

Ciekawostki na temat żurawiny

Żurawina jest owocem, który posiada liczne wspaniałe właściwości zdrowotne. Z powodzeniem może być ona stosowana w przypadku leczenie infekcji pęcherza. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia, natomiast po wysuszeniu można je bardzo długo przechowywać w suchym oraz chłodnym miejscu. Natomiast, niesuszone, świeże owoce można przechowywać w lodówce przez okres około trzech miesięcy. Co ważne, żurawina rewelacyjnie znosi wszystkie wysokie temperatury. Gotowanie jej, absolutnie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych, co jest również bardzo istotne. Żurawina posiada także zdolność ochrony komórek mózgowych przed różnymi uszkodzeniami, które zdarzają się na przykład podczas wylewu czy też zakrzepu. Medycyna ludowa zaleca również stosowanie żurawiny na przykład w przypadku przeziębień, anginy oraz schorzeń reumatycznych. Warto również wiedzieć, iż w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit oraz trzustki, również warto stosować żurawinę. Pozytywnie wpływa ona na cały organizm.

Żurawina suszona – właściwości lecznicze, działanie i kalorie

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *