Gotowanie jajka na miękko – przepis idealny

Zazwyczaj dzieje się tak, że z pozoru łatwe rzeczy sprawiają największą trudność. Kiedy nie mamy z tym do czynienia, wydaje nam się, że jest to dziecinnie proste i każdy by temu podołał. Dokładnie tak dzieje się najprostszymi daniami, które znamy i na które nagle dopada nas ochota. Dopiero kiedy stajemy przed wykonaniem takiej potrawy lub co gorsza, kiedy już ją wykonamy i nie spełnia naszych oczekiwań – wtedy to zdajemy sobie sprawę, że wcale nie było to tak łatwe i oczywiste, jak sądziliśmy na samym początku.

Gotowanie jajka na miękko – wydaje się banalne, prawda? Jednak przygotowanie idealnego jajka na miękko to nie lada sztuka i przekonał się o tym każdy, kto chociaż raz próbował je przygotować – wychodzi zazwyczaj albo zbyt twarde lub wręcz przeciwnie, jest zbyt lejące. Odpowiednie gotowanie jajka na miękko sprawi, że otrzymacie je idealne – płynne w środku, ze ściętym białkiem.

 

Gotowanie jajka na miękko – co i jak?

Gotowanie jajka na miękko warto rozpocząć od wyjęcia jajek z lodówki i zostawienia ich na kilka minut w temperaturze pokojowej. Jeśli zależy nam na czasie, można położyć jajka na kaloryferze na kilka chwil, aby otrzymały odpowiednią temperaturę. Jajko można też włożyć do miseczki z lekko ciepłą wodą – tutaj sposobów na ogrzanie jajka do temperatury pokojowej jest kilka i warto wybrać ten, który nam najbardziej odpowiada.

Co dalej?

Gotowanie jajka na miękko, gdy mamy już ogrzane do temperatury pokojowej jajka, zaczynamy od przygotowania garnka z wodą i zagotowania jej. Wodę należy delikatnie posolić. Następnie jajko kładziemy na łyżce od zupy i wkładamy do gotującej się wody. Dlaczego na łyżce? Otóż, kiedy wrzucisz jajko do gotującej się wody, może albo rozbić się o dno garnka lub jego skorupka pęknie z powodu zbyt szybkiej zmiany temperatury. Włożenie jajka do gotującej się wody na łyżce sprawia, że zmniejszamy ryzyko pęknięcia jego skorupki lub nieudanego przygotowania jajka na miękko.

Gotowanie jajka na miękko – jak długo?

Czas gotowania jajek uzależniamy od wielkości jajek – jajka rozmiar S należy gotować 3,5 minuty, jajka w rozmiarze M 4 minuty i jajka rozmiar L maksymalnie 5,5 minuty. Po odpowiednim czasie wyciągamy jajko łyżką z wody i następnie natychmiast schładzamy je w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Nasze jajko na miękko jest już gotowe! Z pewnością jest idealne, dokładnie takie, jakie powinno być – płynne w środku, ze ściętym białkiem. Stosując się do tych kilku prostych rad z łatwością przygotujesz idealne jajko na miękko!  Smacznego!

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *