Czy można pić kawę bezkofeinową w ciąży?

Kawa bezkofeinowa powstaje w wyniku procesu ekstrakcji kofeiny z ziaren kawy. Najczęściej stosuje się metodę chemiczną lub wodną. Obydwa te procesy zaczynają się podobnie – zielone ziarna kawy zostają namoczone w gorącej wodzie, aby rozszerzyć pory w ziarenkach kawy. W przypadku metody chemicznej dochodzi do rozpuszczenia kofeiny i uwolnienia jej z ziaren. Ten sposób jednak nie jest najbardziej odpowiedni dla naszego zdrowia, ponieważ do ekstrakcji związku wykorzystuje się substancje o predyspozycjach do mutacji komórek – czyli powstawania nowotworu.

Ekstrakcja kofeiny metodą wodną

Metoda wodna jest znacznie zdrowsza. Niestety, uzyskana w ten sposób kawa jest mniej aromatyczna i nie ma pełni smaku. Rozpuszczalnikiem kofeiny – jak można się domyślić – jest woda. Zielone ziarna kawy namacza się w gorącej wodzie tak długo, aż kofeina przejdzie do roztworu, co odbywa się dzięki osmozie. Minusem jest to, że wraz z kofeiną ziarna pozbawiane są również innych cennych substancji. Później woda, w której moczyły się ziarna, zostaje przefiltrowana przez filtry węglowe w celu usunięcia z niej kofeiny. Następnym etapem jest ponowne umieszczenie ziaren w roztworze. Na koniec ziarna suszy się, poleruje i poddaje paleniu.

Kilka faktów o kawie bezkofeinowej:

  • zawiera śladowe ilości kofeiny!
  • ma podobne działanie na organizm jak pełnowartościowa kawa
  • nie wpływa na wzrost koncentracji i zniwelowanie zmęczenia
  • tak jak zwykła kawa powoduje utratę wody z organizmu wraz z cennymi minerałami

Kawa bezkofeinowa w ciąży – czy można ją pić?

Jeśli kobieta ciężarna jest wielką miłośniczką kawy, oczywiście wersja bezkofeinowa będzie znacznie lepszą alternatywą. Trzeba jednak pamiętać, że proces powstawania tego rodzaju kawy nie jest w pełni naturalny, a w ziarnach pozostają śladowe ilości kofeiny. To, co spożywa ciężarna kobieta, wpływa również na organizm rozwijającego się w niej dziecka. Mimo tego, że kofeina występuje tam w znikomych ilościach, kawa bezkofeinowa w ciąży może działać drażniąco na niewyspecjalizowaną w pełni, delikatną wątrobę dziecka. Ma także wpływ na pobudzenie pracy układu moczowego ciężarnej kobiety, z czym wiąże się większa utrata wody, a także wypłukiwanie magnezu, wapnia i żelaza z jej organizmu.

Najlepiej byłoby więc wykluczyć zupełnie kawę ze swojej diety podczas ciąży, szczególnie w pierwszych jej miesiącach, które są szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju płodu. Jeśli jednak przyszła mama nie może się oprzeć wypiciu filiżanki kawy, niech wypija od czasu do czasu trochę kawy bezkofeinowej – oczywiście dbając o to, by wypijać jej jak najmniej, gdyż nie jest w pełni wskazana.

Post Author:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *